A kora tavaszi indulást az idei évben beárnyékolta a rengeteg rovarkártevő és a fürt- lisztharmat a szőlőben. Amelyet pedig tovább gyérített a járványos szürkerothadás is. Az idei permetezés 12-14 lépéssel fejeződött be, minden eső után ajánlott volt a permetezés. A lisztharmat miatt zárásként nem lehet kihagyni a kén alapú permetezést sem, amellyel nem kell megvárni a lombhullást.
Gyors volt a paradicsom szezonja is, nagyon nehezen volt menthető, gyorsan kellett befőzni, ami jutott. Őszi vetésre is vannak növények, ilyenek a téli saláta, dughagyma, fokhagyma, fagytűrő spenót, áttelelő borsó.
Minden tetves, bogaras, molyos kint és bent egyaránt. Naponta hoznak be a puszpángmoly lárvája által fertűzött, lerágott csupasz buxus hajtásokat. Ezeket minél előbb el kell távolítani! A kontakt és felszívódó rovarölők együttes használata elengedhetetlen. Ahogy azt is, hogy az örökzöldeket érdemes még fagyokig tápoldatozni levélen vagy gyökéren keresztül gyorsan felszívódóakkal.
Az ősz a fűvetéshez is kedvezőbb, bár a gazdasszony tapasztalata a saját kertjében azt mutatja, hogy szép lett az idei tavaszi vetéssel is, mert a sok csapadék miatt alig kellett öntözni. De a bőséges csapadék a gombásodást és a gyakori nyírást is elősegítette.
A gyors induláshoz a foszfornak van különlegesen nagy szerepe, ami a gyökeresedést szolgálja. Az őszi lemosó permetezés idén is különösen fontos, kiváltképp az idei szezon után, a beteg lombozatú növények ugyanis kevesebb tápanyagot képesek előállítani, kevesebb termőrügy alakul ki és csak a jövő évi virágzás után derül majd ki az idei évi gondos munka eredménye.
Számunkra az alap élelmiszerek megléte a veteményesből az igazi szezonzáró. Idén a borsó hullámzó termést hozott, van ahol a fél kiló vetőborsóból 12 kilogrammot termeltek, és van, ahol ötszörös mennyiségből vetett is alig érte el az előbbit. A bab termése idén rekord volt, nálunk 250 tő már az első szüretkor 80 kilogrammot adott és másodszedés is volt, plusz másodvetés is lett, hogy a gyom helyett a kertben haszonnövény legyen!
Szalonnába csavarva isteni a zöldhüvelyű fajta, színesít a köretet a húsok mellé!