A gondos háziasszony savanyúságot is tesz el.
A következő recept saját tapasztalaton alapul: a családban csak “bedobálós savanyúnak” nevezzük. Érdemes beszerezni hozzá egy menetes fedelű savanyító hordót.

A savanyító lé receptje egy 30 literes hordóhoz:
– 12 liter víz
– 2 liter 20 százalékos ecet
– 1,5 kg cukor
– 45 dkg só
– 3 dkg Na-benzoát
– 3,5 dkg borkén (hogy a fehér zöldségek fehérek maradjanak!)
– 5 dkg egész bors
– 1,5 tasak mustármag
– babérlevél
– kapor bőven és (ízlés szerint) torma.

A hordóba tehetjük rétegenként mindazt, amit savanyítani szeretnénk: uborkát, paprikát, karfiolt, apróbb dinnyét, a patiszont, káposztát cikkekre vágva, a zölden maradt paradicsomot, a pepperónit és a hagymát.
A zöldségek folyadék alá merítésénél fehér porcelán tányért érdemes használni.
Fém kanállal belenyúlni tilos!
Mindig kézzel kell kiszedni a savanyúságot a hordóból, amit a hűvös pincében a legjobb tár