Ne csak tároljon, forraljon is a rozsdamentes acéltartályokban

A gondos szőlősgazda a hordókat egész éven át ápolgatja…a rozsdamentes acéltartályokkal időt és energiát spórolhatunk meg. Méretük 30l-1000 literig is terjedhet, egyszerű a tisztán tartása (általános mosogatószeres vagy folyékony szappanos vizes tisztítás után öblítés, dörzsi szivacsot ne használjunk és a fahordóknál alkalmazott lúgos és savas hordómosók használata TILOS!), könnyen mozdítható, akár a garázsban is megállja a helyét. A bort élelmezési parafinolaj védi, amit a bor felszínére öntünk, arra tesszük a merülő fedelet, majd végül a porfogó külső fedéllel zárjuk le. A végfelhasználású bor kerül ilyen módon tárolásra benne. Ha a must forralására is szeretnénk használni, akkor a belső merülő fedélre nincs szükség, a tartály méretének megfelelő gumihevederrel rögzítjük a külső fedelét, amin korábban elhelyeztük a megfelelő méretű kotyogót, amely meggátolja, hogy keletkezett széndioxid helyére mikróbákkal fertőzött levegő jusson a tartályba. A tartályt csak kétharmad részéig szabad musttal megtölteni, mert különben az erjedő must kiforr a hordóból. Kisebb mennyiségű mustot eredményesen erjeszthetünk üvegballonban vagy demizsonban is.

A zavartalan erjedést elősegíthetjük fajélesztő használatával, sokféle létezik belőle (aroma felszabadító, hidegtűrő, színmegtartó…stb.), ami gyors erjedést tesz lehetővé a nemes gombák segítségével. Újraindításnál használjunk dupla mennyiséget!

A must cukorfokát legegyszerűbben mustfokolóval és mérőhenger segítségével állapíthatjuk meg. A A megdarált  és lebogyózott cefrét  pektinbontó enzimmel is kezelhetjük. Ez megkönnyíti a préselést és növeli a lé mennyiségét.